Side 133
Slip det du ikke kan gøre noget ved.
Alt for mange af os går rundt og er bekymrede, sure, vrede og kede af situationer og oplevelser som vi alligevel ikke kan gøre noget ved. Og for mig er det spild af god energi – og ikke mindst, så er det spild af stress!! Lad mig give et eksempel. Hvis det er indbrud i min bil, mens jeg er på arbejde og jeg så kommer ud til bilen og ser den knuste rude og mine ting der ligger på gaden, så kan jeg jo godt blive vred og sur, og syntes det er uretfærdigt, og nu kan jeg ikke komme til det og det møde eller nå hjem i god tid osv. Jeg kan godt fordømme de fjolser, der har taget sig den frihed at stjæle mine ting og ødelægge min rude. Men kan jeg gøre noget ved det??

Kan jeg ændre på, at det er sket uanset hvor sur og vred jeg bliver og uanset hvor uretfærdigt det er? Nej, jeg kan ikke ændre det. Og så gider jeg ikke at have alle de dårlige følelser omkring situationen. Betyder det så, at jeg syntes, det er ok at man bryder ind i min bil!? Nej, det syntes jeg ikke. Men jeg vil ikke gå og være vred over noget jeg ikke kan ændre – for det er jo mig der føler følelserne. Uanset hvor sur jeg bliver så bliver tyven eller tyvene ikke ramt af det! Det jeg vælger at bruge min energi på er at sige: hvordan gør jeg så det ikke sker igen?

Og på den måde holde stressen væk. Og føler du en indre uro og har mange negative tanker og følelser så gætter jeg på at du også tit hænger fast i tankespind som drejer sig om noget du alligevel hverken kan ændre på eller kan få kontrol over. Prøv at tænke over hvilke situationer, hvor du reagerer med negative følelser og alligevel ikke kan gøre noget for at ændre situationen? Hvor meget af det vil du gerne have i dit liv?

Brug tid på dig selv!
Og ja, det er helt ok, er det! Du kan ikke være et godt forbillede for andre mennesker, hvis du ikke passer godt på dig selv – og at passe godt på dig selv betyder, at du skal tage dig tid til at gøre det der gør dig glad, giver dig energi og overskud. Mange, især kvinder, føler dårlig samvittighed, hvis de bruger (for meget) tid på sig selv, men hvorfor det? Jo bedre du selv har det jo bedre kan du være noget for andre. Du kan ikke være noget godt for dem, hvis du er sur og tvær over at din krop ikke ser ud som du vil have den til.

Du kan ikke være noget godt for andre, hvis du er træt og energiforladt, fordi du ikke har fået trænet og fordi dit blodsukker suser op og ned. Du kan ikke være noget godt for andre, hvis du er super-stresset og ikke er til stede, fordi du ikke har taget dig tid til at komme ned i gear osv. Hvis du vil være virkelig god mod andre, så skal du starte med at være god mod dig selv og behandle dig selv, som du ville behandle andre…. Vær god mod dig!

Vær glad for det du har.
Nogle af os tror, at vi først kan være glade og dermed rolige inden i, hvis vi bare taber os nok, eller hvis vi får en ny ægtefælle, vi tænker at vi bliver glade, hvis vi får et barn mere eller i næste måned når arbejdsopgaverne er mindre, vi tror vi bliver glade hvis vi lige bliver forfremmet eller flytter til et større hus eller en mindre by eller vi tror at vi bliver glade hvis vi bare tjener så meget eller ser sådan og sådan ud. Men hvorfor ikke være glad for det der allerede er? Hvorfor leve et liv i venteposition til at blive glad?

Hvis jeg bad dig om at skrive en liste med 100 ting du er glad for i dit liv, så skulle du kunne gøre det i en ruf – og det er uanset om du lige er blevet skilt, dine børn er syge, du er blevet fyret fra dit job og du må flytte fra dit hus. Kan du finde 100 ting du er taknemmelig over lige nu? Der er tonsvis af ting at være taknemmelige over i vores liv når vi bor her i Danmark. Vi kan ikke dø af sult og tørst, vi kan ikke dø af kulde og vi kan alle få en uddannelse. Der er masser at være taknemmelig over vi kigger bare ikke efter det. Vi kigger efter alt det der mangler og hvor vi ikke syntes vi får nok eller der er nok – og så holder vi fokus på det. Når fokus er på mangel – så er det stress, for mangel for urmand og urkvinde ville være lig med forstørret risiko for at dø. Men det er jo ikke sådan at du er ved at dø, fordi du bliver fyret eller fordi dine børn er syge.

Men hvorfor er vi så så fokuserede på det negative? Det er fordi urmanden og urkvinden skulle kigge ud i verden og se hvor der kunne være potentielle farer, så de kunne gardere sig mod angreb og mod at dø af sult. Og den egenskab har vi stadigvæk, men vi behøver ikke at lade den være så dominerende længere for det er ikke nødvendigt. Urmandens og urkvindens liv afhang af at de kunne se farer og trusler, men det gør dit liv sjældent. Så fokusér på alt det du allerede har der er godt. og så de ting som du tager absolut for givet. Vi har det så godt i Danmark!!