Styrketræning er en tekniksport. Jo bedre teknik man har i hver øvelse des større bliver udbyttet. I alle fitnesscentre kan man få lagt et træningsprogram gratis eller mod betaling, men det er umuligt at lære at styrketræne på en time. Så det er absolut anbefalelsesværdigt at få tjekket teknikken af og til. Og ja, det koster lidt penge, men hvad betyder det i forhold til at du får det optimale ud af din træning, hurtigere når dine mål og mindsker risikoen for at få skader!?

Hjernen kan ikke kapere mere end 1 bevidst tanke ad gangen. Dvs. når du styrketræner kan du kun fokusere på 1 ting ad gangen. Din hjerne er også så unik, at den lagrer de informationer den får, så efterhånden bliver det du har fokuseret på automatiseret, så du kan gøre det uden at tænke på det og du kan gå til næste trin og fokusere på en ny ting. Det tager tid at lære at styrketræne ordentligt og opnå  gode og vedvarende resultater. Jo mere du sætter dig ind i hvordan du gør i starten du træner, jo hurtigere når du dertil hvor du blot kan fokusere på at presse dig selv og ikke skal være så fokuseret på hvordan du udfører øvelserne, for de ”ligger på rygraden”.

Her er min tjekliste over 8 almindelig fejl som man begår, når man styrketræner:

1)      Bevægelserne udføres for hurtigt, og bliver dermed ukontrollerede.

2)      Bevægelsesudslaget er ikke stort nok. Lav så stort bevægeudslag som muligt.

3)      Forkert teknik (specielt mænd har en tendens til at komme for meget vægt på i forhold til musklernes styrke, og så er man nødt til at ”snyde” med teknikken for at lave øvelsen.)

4)      Ingen fokus (ofte er man ikke helt klar over hvilke muskler man arbejder med, og hvor de helt nøjagtigt sidder, og så arbejder musklerne ikke optimalt.)

5)      Snakker mens man træner. Du kan ikke tale og træne samtidig hvis du vil have det optimale ud af det. Snak imellem sættene.

6)      For lille intensitet (specielt kvinder er bange for at få store muskler, og sætter derfor for lidt vægt på)

7)      Tankerne er fyldt med dagens gøremål eller problemer på arbejdet mens øvelsen udføres. Tænk på øvelsen og så i pausen mellem øvelserne kan tankerne gå til alt muligt andet.

8)      For lange pauser mellem sættene. Tag tid med din telefon eller ur, så du ved at du ikke holder længere pauser end dit træningsprogram foreskriver.

 Vær OBS på at:

  • Maskinen der trænes i skal være indstillet helt korrekt i sædehøjde, og efter ben- eller armlængde
  • Kropsholdningen skal være korrekt
  • Mavemusklerne skal være spændte for at stabilisere kropsstammen
  • Bevægelsen skal udføres langsomt (det er lettere at lave øvelsen rigtig, når det foregår kontrolleret)
  • Bevidsthed omkring hvilken muskel der arbejder og hvor den sidder.

Det er vigtigt at variere træningen, både for motivationens skyld, men også for musklernes skyld. Lav nye øvelser og lav om på antallet af gentagelser du laver. Når du sætter antallet af gentagelser ned, så kan du tage mere vægt i hver gentagelse og påvirker dermed musklerne på en ny måde. Varige resultater er afhængige af at du varierer din træning.