Tyg din mad grundigt. Den skal være flydende inden du synker den. For at du kan optage mad fra tarmene og ud i kroppen skal maden være flydende og i de mindste molekyler den kan blive. Alt det skal fordøjelsessystemet sørge for. Første trin i fordøjelsessystemet er munden og tænderne. For at din mund har gjort sin del af fordøjelsesarbejdet ordentligt skal du tygge grundigt på maden. Den grundige tygning giver tid til at spyttet kan blande sig med maden. Spyt indeholder en række fordøjelsesenzymer. Så udover at tygning står for den mekaniske proces så sætter tygningen også gang i den kemiske fordøjelsesproces. Den grundige tygning gør at maden bliver mere flydende og dermed langt lettere for mavesækken og tarmsystemet af håndtere. Forestil dig at du synker en klump kød som du ikke har tykket ordentligt. For at få den gjort flydende i mavesæk og tarm kræver et enormt arbejde. Og har du i forvejen problemer med fordøjelsen, så giver en grovere kost, der ikke tygges ordentlig problemer med forstoppelse og dårligere optagelse af næringsstoffer.
Tyg grundigt på maden – ca 30 tygninger pr. bid før du synker – og for visse fødevarer kræves der flere tygninger. Og andre en smule mindre. Men et måltid skal give et gennemsnit på 30 tygninger pr. bid. Jo mere der skal tygges på maden, jo flere mæthedssignaler sendes der til hjernen. Samtidig forlænges måltidet, så du i større grad når at registrere den spirende mæthed, inden du kommer til at forspise dig. Afgørende for en solid tyggeproces er, at der er gods i maden. Grove grønsager, fiberrige kornprodukter og fast kød producerer langt flere mæthedssignaler end udkogte grønsager, tynd suppe og hvidt brød.