Et studie publiceret i Journal of Consumer Research viser hvordan tallerkenstørrelser og farvekontrast mellem mad og underlag kan snyde dig til at fylde mere eller mindre på din tallerken. Forsøgspersonerne fik en portion tomatsuppe foran sig. De skulle derefter selv fylde samme mængde op i 7 forskellige skåle. De 3 skåle var mindre end første portion, 3 skåle var større og den sidste skål havde samme størrelse som første skål. Forsøgspersonerne endte med at blive ”snydt” af skålenes størrelse, så de fyldte 10 % mere suppe op i de store skåle og 8,2 % mindre op i de mindste skåle.

I samme forsøg kunne forskerne også konstatere at når der var stor forskel mellem tallerkenens farve og det underlag som tallerkenen stod på så fyldte forsøgspersonerne hele 13,5 % mindre op i de små tallerkner, hvor når der var lille farveforskel fyldte de kun omkring 5 % mindre op.

Så hvad kan vi lære af det? Hvis du vil spise mindre uden at føle at du gør det så:

1. Brug små tallerkner og glas når du spiser og drikker.

2. Brug tallerkener der har stor farvekontrast til dine dækkeservietter, duge og bordplader